Psychodad’s IPA

av Pesadelo

Ja, I lördags var det så bryggdag igen, efter ett uppehåll under sommaren. Ölen börjar ta slut och då framförallt mina icke-lagringsöl. Jag bestämde mig för att göra en hederlig amerikansk IPA. Jag är väldigt förtjust i Green Flash West coast IPA och hade de flesta humlesorter som ingår i den hemma, så jag pillade ihop ett recept som skulle kunna bli gott och satte igång med bryggningen. När jag skulle väga upp humlen infann sig dock ett problem. Vågen visade helt galet, troligen var batterierna slut. Jag hittade inga andra AAA-batterier och hade inte lust och ork att gå till affären för att införskaffa nya. Jag fick helt enkelt köra på måfå/ögonmått. Återstår att se hur det blev. För närvarande står jäshinken och bubblar i badrummet, i lite för hög temperatur. Jag tycker iofs inte att Safale US-05 är särskilt värmekänslig, så det blir nog inga större problem.

Såhär var receptet tänkt att bli:

Psychodad’s IPA


Batch size 21 litres
Boil size 25.44 litres
Boil time 60 minutes
Grain weight 6.1 kilograms
Efficiency 65%
Original gravity 1.063
Final gravity 1.014
Alcohol (by volume) 6.4%
Bitterness (IBU) 63
Color (SRM) 11.6°L
Yeast
13 dry grams
Dry
    Fermentis
Safale US-05
Grains/Extracts/Sugars
6.1 kilograms
Pale Ale
    38ppg, 3°L
5 kilograms
    82.0%
Crystal 10L
    35ppg, 10°L
0.5 kilograms
    8.2%
Dry Sugar – Cane
    42ppg, °L
0.5 kilograms
    8.2%
Crystal 120L
    33ppg, 300°L
0.1 kilograms
    1.6%
Hops
150 grams
Simcoe hops
    13%, Whole
50 grams
Cascade hops
    6%, Whole
50 grams
Amarillo hops
    8%, Whole
30 grams
Columbus hops
    13%, Whole
20 grams
Mash
90 minutes, 33.48 litres
Strike
    Target 67°C
17.53 litres
73°C
90 minutes (+0)
Sparge
    Target 78°C
15.95 litres
84°C
Boil
60 minutes, 25.44 litres
Columbus hops
    13%, Whole
20 grams
60 minutes (+0)
Simcoe hops
    13%, Whole
20 grams
25 minutes (+35)
Cascade hops
    6%, Whole
20 grams
20 minutes (+40)
Amarillo hops
    8%, Whole
20 grams
15 minutes (+45)
Wort chiller 15 minutes (+45)
Simcoe hops
    13%, Whole
20 grams
10 minutes (+50)
Cascade hops
    6%, Whole
20 grams
5 minutes (+55)
Cascade hops
    6%, Whole
10 grams
0 minutes (+60)
Amarillo hops
    8%, Whole
10 grams
0 minutes (+60)
Simcoe hops
    13%, Whole
10 grams
0 minutes (+60)
Ferment
14 days @ 15-24°C

Och det blev rätt OG. FG kommer som alltid bli lägre än beräknat. Det kryper troligen ner mot 1.008 skulle jag tippa.

Äntligen får jag sällskap av en jäshink när jag sitter och skiter igen. Jag har saknat pluppandet i jäsröret…

 

Annonser